کهیر چیست؟
کهیر بیماری کوتاهمدتی است که با سرخی پوست و خارش بسیار در تمام بدن همراه است. این عارضه پوستی به صورت دانههای کوچک صورتی رنگ یا به شکل برجستگیهای وسیعتر و گاهی به صورت تاول دیده میشود و با خارش شدید همراه است.
کهیر
کَهیر (به انگلیسی: urticaria) عکس العمل آلرژیک شدید یا مزمن است که به طور معمول دراثر عکس العمل بدن درمقابل مواد هیستامینی یا تلفیقاتی نزدیک به هیستامین پدید می آید.
عوارض پوستی کهیر، به شکل دانه های کوچک صورتی رنگ یا به صورت برجستگی های گسترده تر و برخی به شکل تاول ظاهر می شود و با خارش حاد همراه است.
کهیر بیماریی زودگذر و کوتاه مدت است. هر عارضه کهیر پس از چند دقیقه تا چند ساعت بدون برجای گذاشتن اثر از بین میرود و بعد ضایعه های تازه در جاهای پیشین یا جاهای تازه به وجود می آید. اندازه ضایعه ها کهیر از کوچکی یک عدس تا بزرگی یک بشقاب تغییر می کند. امکان دارد ضایعه ها به هم پیوسته باشد و نواحی گسترده ای از پوست را بپوشاند. به طور معمول خارش حاد وجود دارد، اما امکان دارد سوزش یا به ندرت درد هم وجود داشته باشد.
طول درمان کهیر
کهیر به شکل کلی خیلی رایج است و تقریباً ۲۰ – ۱۰ درصد اشخاص حداقل یکبار در طی عمر ابتلا به کهیر میشوند. کهیر به شکل رایج ظرف چند روز تا چند هفته بهبود می یابد، اما برخی مواقع هم امکان دارد سالها و ولو دهه ها به طول انجامد و مرتباً حملات آن تکرار شود.
اگر کهیر در مناطقی خاصی مانند پلک ها و لبها پدید آید، موجب تورم میشود که امکان دارد موجب نگرانی بیمار شود، اما این تورم طی ۱۲ تا ۲۴ ساعت ناپدید میشود. اما چنانچه بیمار دستخوش معضل تنفسی یا بلع شود، بایستی به شکل اورژانس تحت درمان قرار گیرد.
دلایل کهیر
ترشح مایع پلاسمای خون از داخل رگ ها به محیط میان بافتی در پوست موجب کهیر زدن می گردد. یک عامل شیمیایی که هیستامین گفته میشود از یاخته های ویژه ای در پوست به اسم ماستسل ها که در اطراف رگ ها قرار دارند تراوش می شود و موجب گشاد شدن رگ ها و باز شدن محیط های میان یاخته ای در آنها و در پی آن خروج مایع از داخل رگ ها میشود.
مواد غذایی
موادغذایی مانند خشکبار، شکلات، ماهی، برخی میوه ها، تخم مرغ، شیرگاو و افزودنی های غذایی و داروهایی مانند پادزیستها (آنتیبیوتیکها) مثل پنیسیلین، مسکن ها مانند آسپیرین، کدئین، ایندومتاسین، خواب آورها، ویتامین ها و حدوداً هر گونه دارویی قادر است موجب به وجود آمدن کهیر شود. خوردن دائم آسپیرین قادر است باعث ایجاد کهیر دائم شود.
حلزون، ماهی، آجیل، تخم مرغ و شیر از رایج ترین آلرژی زاها هستند که خوردن آنها قادر است موجب ایجاد کهیر بشود. مصرف بعضی از داروها هم می تواند موجب پیدایش کهیر شود. بعضی از این داروها عبارت اند از: آنتی بیوتیکها، مسکنها، آرام بخشها و خواب آورها، مکملهای غذایی، آنتی اسیدها. ویتامینها و قطره های چشمی و ملین ها و شیاف ها هم موجب ایجاد کهیر می شود.
نکته:
- در صورت مبتلا شدن به کهیر، بایستی همه ی داروهای مصرف شده، ولو در هفته های اخیر را به پزشک خبر داد تا در مشخص شدن علت، راهنما باشد.
برخی از عفونتها مانند سرماخوردگی و عفونتهای گلو در کودکان قادر است موجب پیدایش کهیر شوند، اما بعضی عفونتهای مزمن و برخی عفونت هایی به صورت سینوزیت یا بعضی آبسه ها هم به عنوان دلیل ایجاد کهیر مهم هستند.
بعضی از عامل های فیزیکی مثل نور خورشید، سرما، فشار، ارتعاشات حاد، تعریق، ورزش و تماس با آب قادر است در برخی اشخاص موجب پیدایش کهیر شود.
در کهیر ناشی از آفتاب، ضایعه ها در محلهایی که در برابر تابش آفتاب هستند بروز می کنند و طی چند ساعت از بین می رود. کهیرهای که در اثر سرما در عضوی که در برابر سرما بوده پیدا می شود.
تعریق در اشخاص جوان موجب کهیرهای کوچک خارشدار میشود که به طور معمول به دنبال ورزش یا اضطراب پدید می آید و طی ۱۵ – ۱۰ دقیقه برطرف می شود. برخی در بعضی اشخاص، خارانیدن حاد پوست یا تحت فشار قرار گرفتن آن موجب پیدایش کهیر میشود. تماس با آب صرف نظر از این که سرد یا گرم باشد، از دلایل دیگر کهیرهای فیزیکی هستند.
لینک کوتاه مطلب : https://progym.ir/94RIO
نظرات