تب یونجه چیست؟
تب یونجه عبارت است از یک واکنش حساسیتی به مواد حساسیت زا موجود در هوا که چشمها، بینی، سینوسها، گلو، و لولههای برونشی موجود در ریهها را گرفتار میکند.
رینیت آلرژیک یا تب یونجه
تب یونجه جمعی از نشانه ها است که با درگیر کردن بینی به وجود می آید. این نشانه ها هنگامی بروز می کنند که ماده های حساسیت زا مثل گرد و غبار و یا گرده گل و گیاهان با نفس کشیدن به درون بینی راه پیدا کنند. رینیت آلرژیک اگرچه به طور معمول به عنوان “تب یونجه” معرفی میشود اما نه به وسیله ی یونجه به وجود می آید و نه موجب تب میشود.
عوامل تب یونجه
هنگامی که شخص مبتلا به رینیت آلرژیک به همراه تنفس مواد آلرژی زا را مثل گرده گیاهان یا گرد و غبار را نفس می کشد، بدن مواد شیمیایی از مانند هیستامین ترشح می کند. این موجب به وجود آمدن نشانه های آلرژی در شخص میشود. گرده گیاهانی که موجب به وجود آمدن تب یونجه میشود در اشخاص گوناگون متمایز است.
مقدار گرده گل و گیاه که در هوا وجود دارد هم قادر است در آغاز نشانه های تب یونجه اثر داشته باشد. در روزهایی که هوا گرم و خشک است و با وزیدن باد همراه است درصد بالا رفتن گرده گل و گیاه در هوا بیشتر است. در روزهای سرد و بارانی اغلب گرده های گیاهان شسته می شوند. به غیر از عامل های محیطی، عامل ژنتیک هم در پیدایش حساسیت دخل دارد. در صورت وجود حساسیت در والدین امکان پیدایش حساسیت در کودک بیشتر است.
اشخاص مبتلا به تب یونجه به طور معمول دستخوش نشانه های چشمی هم میشوند. آلرژی برخی باعث ایجاد آسم میشود. اگرچه پیدایش آلرژی به عاملهای گوناگونی از قبیل مسائل ژنتیکی و عاملهای محیطی وابسطه است اما تماس با مواد حساسیت زای موجود در محیط شخص را مستعد به اقسام گوناگون بیماری های آلرژیک مانند تب یونجه، آسم و حساسیت های پوستی میکند. از سمتی بیماری تب یونجه زمینهای جهت به وجود آمدن سینوزیت، اوتیت و پولیپ بینی است. در کودکان رینیت آلرژیک باعث کم شدن مقدار خواب کم شدن تمرکز و اختلال در یادگیری کودک می گردد.
نشانه های آلرژی :
- خارش بینی، دهان، چشمها، گلو و پوست
- آلرژی به بوهای گوناگون
- کهیر
- آبریزش بینی
- عطسه
- آبریزش چشم
- انسداد بینی
- گرفتگی گوش
- سرفه
- گلو درد
- حلقه تیره اطراف چشم ها
- پف اطراف چشم
- خستگی و تحریک پذیری
- سردرد
تشخیص آلرژی:
گرفتن تاریخچه دقیق خانوادگی و توجه به شیوه ی زندگی و وارسی نشانه های بالینی در کودک به شناسایی بیماری کمک میکند. اگرچه شناسایی برخی از اقسام حساسیت ها به راحتی امکان پذیر نمیباشد. در این موارد برای تایید شناسایی احتیاج به انجام تست های خاصی (آزمایش پوستی آلرژی و یا انجام آزمایش خون) است.
چگونه میتوان از آلرژنها اجتناب کرد؟
- اصلی ترین موضوع در درمان اقسام گوناگون آلرژی، تشخیص عامل های آلرژیزا و اجتناب از آنها است.
- جهت کم شدن آلرژن های خانگی بایستی محیط خانه به شکل دائم گردگیری و تمیز شود، هوای تازه و کم شدن رطوبت خانه هم در بهبود نشانه های حساسیت اثرگذار است.
- در اشخاصی که حساسیت به گرده گل و گیاه دارند بهره بردن از عینک آفتابی و یا بستن پنجره ها و پرهیز از محیط باز گیاهی به ویژه در عصر و شب که گرده گل و گیاه پخش می شود کمک کننده است.
- چنانچه آلرژی شدید در مقابل مو گربه و یا سگ وجود دارد بایستی از تماس با این حیوانات پرهیز شود و حیوانات خانگی در بیرون از خانه نگهداری شوند.
- در فصل هایی که گرده گل وگیاه بیشتر است پیشنهاد میشود که کودکان از محیط پارکها و خارج از منزل کمتر بهره ببرند.
درمان تب یونجه
درمان ها دربردارنده ی بهره بردن از داروهایی مثل اسپری های استنشاقی بینی (آنتیهیستامین استنشاقی و یا کورتون استنشاقی) به همراه درمان های خوراکی مثل آنتیهیستامین یا در موارد حادتر بهره بردن از داروهای دیگر زیر نظر پزشک پیشنهاد میشود. در صورت عدم کنترل نشانه های تب یونجه پیشنهاد به انجام آزمایش پوستی آلرژی و در موارد حادتر احتیاج به تزریق Allergy Shots (واکسن آلرژی) میباشد.
لینک کوتاه مطلب : https://progym.ir/3vWRI
نظرات