فواید گوش دادن به موسیقی
موسیقی یکی از نوازه های ناب برای گوش دادن هست و اگر بدانیم چه موسیقی هایی را گوش کنیم حتما به آرامشی دست نیافتنی خواهیم رسید.
اگر عاشق شنیدن موسیقی هستید، پس شما هم خاص هستید.
چارلز داروین زمانی خاطرنشان کرد، “اگر به من فرصت زندگی دوباره داده میشد، قانونی وضع می کردم برای آن که دستکم یکبار در هفته شعری بخوانم و آهنگی بشنوم.”
آلبرت اینیشتن گفته بود: “اگر فیزیکدان نمی شدم، احتمالا موسیقیدان می شدم.” و جیمی هندریکس موسیقی را “آیین” خود نامیده هست.
من همۀ وقت مسحور کسانی بودهام که میتوانند بخوانند و گیتار بزنند. دختری جوان که بودم، تا نیمههای شب در اتاقام به موسیقی شاعر-خوانندهها گوش میدادم. نوجوانی سرکش که بودم، هر وقت کارِ منزل داشتم خودم را در منزل با موسیقی راک اند رول کیفور میکردم. بعدش همۀ وقت احساس فوقالعادهای داشتم و حالا علتاش را میفهمم.
پژوهشهای اخیر نشان میدهند شنیدن موسیقی سلامت ذهنی آدم را بهبود میبخشد و سلامت جسمی را به طرز عجیب و حیرتانگیزی تقویت می کند. اگر یکی دو جلسه موسیقی کار کنیم، این امر به افزایش آی کیو کمک میکند و حتی در کهنسالی هم ما را باهوش نگه میدارد. در این جا ۱۵ مزیت حیرتانگیزِ علمی و ثابت شدهی شیفتهی موسیقی بودن را به شما معرفی می کنیم.
-
موسیقی شما را شادتر میکند
“من به خاطر اینکه میخوانم شاد نیستم؛ به خاطر این شاد هستم که می خوانم.”
William James
پژوهشها ثابت کردهاند وقتی به موسیقیای که دوست دارید گوش میدهید، مغزتان دوپامین ترشح میکند؛ انتقالدهندهی عصبی “حالت سرخوشی”. والوری سلیمپور، عصبشناس دانشگاه مکجیل، به هشت دوستدار موسیقی، بعد از شنیدن موسیقی مورد علاقهیشان، یک مادهی رادیواکتیوی تزریق کرد که به گیرندههای دوپامین متصل می شود. یک پِتاسکن (PET scan) نشان داد که میزان زیادی دوپامین ترشح می شود، که به لحاظ زیستشناختی موجب میشود شرکتکنندگان احساساتی مثل خوشحالی، وجد، و لذت داشته باشند.
پس، بار دیگر که به تقویت عاطفی نیاز داشتید، به مدت ۱۵ دقیقه به آهنگ مورد علاقهیتان گوش بدهید. تمام کاری که برای طبیعی حالکردن باید انجام داد همین هست!
-
موسیقی عملکرد دویدن را تقویت میکند
اگر آدمها بخواهند برداشتی از موسیقی من داشته باشند، باید این “انگیزه” باشد که هرچیزی مادامی که روی آن کار کنید و پا پس نکشید شدنی هست.
Eminem
مارسلو بیگلیاسی و همکارنش دریافتند که دوندگانی که به موسیقی انگیزه بخش ملایم یا تند گوش می دهند ۸۰۰ متر اول دویدنشان را از دوندگانی که به موسیقی آرام گوش میدهند یا اصلا بدون گوش دادن به موسیقی میدوند، سریعتر به اتمام میرسانند. اگر می خواهید دویدنتان را به بحبوحه برسانید، به آهنگهایی گوش بدهید که برایتان الهامبخش میباشند.
-
موسیقی استرس را کم میکند و سلامت را بهبود میبخشد
“من فکر می کنم موسیقی به خودی خود شفابخش هست. فوران هیجان آدمی هست. چیزی هست که همۀی ما شیفتهاش هستیم. فارغ از فرهنگی که به آن تعلق داریم.”
Billy Joel
شنیدن موسیقیای که از آن لذت می برید سطح هورمون استرس “کورتیزول” را در بدنتان کاهش می دهد، که تاثیرات استرس مزمن را خنثی می کند. این یافتهی مهمی هست چون استرس عامل ۶۰ درصد از تمام مریضیها و امراض ما هست.
یکی از مطالعات نشان داده هست که اگر آدمها از طریق نواختن سازهای کوبهای و خواندن به صورت فعالانه در تولید موسیقی شرکت کنند، سیستم ایمنیشان حتی از زمانی که به صورت گذرا موسیقی گوش کنند بیشتر تقویت میشود.
برای حفظ سلامت و آرامش در طول روز، رادیو را روشن کنید. برای آنکه نهایت بهره گیریی شفابخش را از آن ببرید مطمئن شوید همراه آن آهنگ میخوانید و با ضربآهنگِ آن پایتان را به زمین میکوبید.
-
موسیقی کمک میکند بهتر بخوابید
“موسیقی غبار زندگی روزمره را از روح آدمی میزداید.”
Berthold Auerbach
بیش از ۳۰٪ امریکاییها از بیخوابی رنج میبرند. مطالعهای نشان داد دانشجویانی که ۴۵ دقیقه پیش از به رختخواب رفتن موسیقی کلاسیک آرامشبخش گوش می دهند بهطور قابل ملاحظهای بهتر از دانشجویانی می خوابند که به یک کتاب صوتی گوش می دهند یا چیزی متفاوت از برنامهی هرروزیشان گوش نمی دهند.
اگر در خوابیدن مشکل دارید، پیش از رفتن به رختخواب و خوابیدن، شنیدن قطعاتی از باخ و موزارت را امتحان کنید.
-
موسیقی افسردگی را کاهش میدهد
“موسیقی پناهِ من بود. من میتوانستم به فضای میان نُتها بخزم و به تنهایی پشت کنم.”
Maya Angelou
بیش از ۳۵۰ میلیون نفر در سرتاسر جهان از افسردگی رنج میبرند. ۹۰ درصد از آن ها بیخوابی را هم تجربه میکنند. پژوهش بیخوابی که در بالا ذکر شد تایید کرد نشانههای افسردگی در گروههایی که پیش از موعد خواب به موسیقی کلاسیک گوش میدهند به طرز معنیداری کاهش مییابد، ولی در دو گروه دیگر اینگونه نیست.
مطالعهی دیگری که توسط هانس جواچیم تراپه در کشور آلمان انجام شد نیز نشان داد موسیقی، بسته به نوع آن، میتواند به بیمارانی که نشانههای افسردگی دارند کمک کند. صداهای تاملبرانگیز و موسیقی کلاسیک روحیهی افراد را تقویت میکند، ولی موسیقی تکنو و هِویمِتال آن ها را حتی افسردهتر هم میکند.
بار بعد که احساس یاس کردید، برای تقویت روحیهیتان کمی موسیقی تاملبرانگیز یا کلاسیک گوش بدهید.
-
موسیقی کمک میکند کمتر بخورید
“بین موسیقی و خوردن نوعی پیوند دوستانه برقرار هست.”
Thomas Hardy
پژوهشی در دانشگاه فناوری جورجیا نشان داد که ملایم کردن نور و موسیقی موقع غذا خوردن باعث میشود افراد کالری کمتری مصرف کنند و از غذایشان بیشتر لذت ببرند. اگر به دنبال راههایی برای کاهش اشتهای خود هستید، کمکردن نور و شنیدن موسیقی ملایم را بار بعد که سر میز غذا نشستید امتحان کنید.
-
موسیقی هنگام رانندگی روحیهیتان را بالا میبرد
“این همان چیزی هست که دوست دارم. بدون مزاحم، داخل اتومبیل خودم بنشینم و در باران به موسیقی گوش بدهم. هنوز آهنگهای بینظیرِ بسیاری برای خواندن مانده هست.”
Alison Krauss
در مطالعهای در هلند دریافتند شنیدن موسیقی میتواند به نحوه مثبتی بر روحیهی شما هنگام رانندگی تاثیر بگذارد، که نسبت به زمانی که موسیقی گوش نمیدهید به رفتاری ایمنتر منجر میشود.
بار بعد که از ترافیک خسته شدید، صدای آهنگ را چندان کنید تا اوضاع روحیتان را بهبود ببخشید. اینکار روی عملکرد رانندگیتان تاثیر نمی گذارد حتی ممکن هست کمک کند ایمنتر برانید.
-
موسیقی یادگیری و حافظه را تقویت میکند
“موسیقی زبان حافظه هست.”
Jodi Picoult
پژوهشگران کشف کردهاند که موسیقی می تواند به یادگیری شما کمک کند و یادآوری اطلاعات را بهبود ببخشد، ولی به میزان علاقهی شما به موسیقی بستگی دارد و موسیقیدان بودن یا نبودنتان. ممتحنین نشانهها و علائم ژاپنی را هنگام شنیدن موسیقیای که برایشان مثبت یا خنثی به نظر میرسید حفظ می کردند.
نتایج نشان دادند شرکتکنندگانی که موسیقیدان میباشند همراه با موسیقی خنثی بهتر یاد میگیرند ولی وقتی موسیقی فرحانگیز اکران می شود بهتر آزمون می دهند. از طرفی دیگر، غیر موسیقیدانها، با موسیقی مثبت بهتر یاد می گیرند ولی با موسیقی خنثی بهتر آزمون میدهند.
این نتایج را از بر کنید. حالا شما برای مطالعهی موثرترِ بار بعد یک استراتژی دارید.
-
موسیقی بیماران را پیش / پس از عمل جراحی آرام میکند
“کسی که می خواند، پریشانیهایاش را فراری میدهد.”
Miguel de Cervantes
پژوهشگران دریافتهاند که شنیدن موسیقی آرامشبخش پیش از عمل جراحی اضطراب را کاهش میدهد. در واقع، اینکار حتی از خوردن میدازولام موثرتر هست، میدازولام دارویی هست که اغلب پیش از عمل به بیماران داده می شود تا احساس خوابآلودگی کنند که عوارض جانبی خطرناکی دارد از جمله سرفه و استفراغ.
مطالعات دیگر نشان دادهاند که شنیدن موسیقی آرامشبخش موقع استراحت در تختخواب پس از عملِ بازِ قلب، میزان آرامش را افزایش می دهد.
در سطح جهان، هر ساله ۲۳۴ میلیون عمل جراحی مهم انجام میپذیرد. اگر شما یا کسی که میشناسیدش عمل جراحی در پیش دارد، برای کاهش اضطراباش حتما چند آهنگ آرامشبخش همراه خودتان داشته باشید. اینکار نتیجهی بهتری خواهد داشت، و مطمئنا تاثیرات وخیم جانبی کمتری از داروهایی تجویزی دارد.
-
موسیقی درد را کاهش میدهد
“نکتهی مفید درموردی موسیقی این هست که؛ وقتی به شما اصابت میکند، هیچ دردی احساس نمیکنید.”
Bob Marley
در پژوهشی در دانشگاه درکسل فیلادلفیا دریافتند که موسیقیدرمانی و موسیقی از پیش ضبط شده از درمانهای معمول بیشتر درد بیماران سرطانی را کاهش می دهد. پژوهش دیگری نشان داد که موسیقی می توانند درد را در بیماران بخش مراقبتهای ویژه و بیماران منزلی سالمندان کاهش دهد، ولی لیست آهنگها یا باید قطعات کلاسیک باشد، یا موسیقی تاملبرانگیز، یا آهنگهایی که گزینه خودِ بیماران میباشند.
باب میرلی در این یک مورد درست میگفت : “به موسیقیای که دوست دارید گوش بدهید و درد را از خودتان دور کنید.”
-
موسیقی به بیماران آلزایمری کمک میکند به خاطر بیاورند
“قبل، که به هیچ راه دیگری قابل بازیافتن نیست، در موسیقی نهفته هست، گویی که در عنبر خفته باشد، و آدمی می تواند احساس هویت خود را دوباره باز یابد.”
Oliver Sacks
یک سازمان غیرانتفاعی به نام “موسیقی و حافظه” به افراد آلزایمری و دیگر بیماران دچار زوال عقلی مربوط به کهولت سن کمک می کند تا از طریق شنیدن دوستداشتنیترین آهنگهایشان، هویتشان را به خاطر بیاورند. این بیداری اغلب دراماتیک هست.
مثلا، بعد از آنکه هِنری به آهنگ دوران خودش گوش میکند، این بیمارِ دچار زوال عقل که به ندرت می تواند حرف بزند آهنگهای کَب کالووِی را می خواند و شادمانه از خاطرات زندگیاش میگوید.
دکتر لورا ماسکوئدا، مدیر سالمندان دانشگاه کالیفرنیا در دانشکدهی پزشکی ایروین، توضیح میدهد که چون موسیقی بر بخشهای زیادی از مغز تاثیر میگذارد، رشتههای عصبی را که ممکن هست هنوز سالم باشند تحریک میکند.
از هر سه سالمند یک نفر از مریضی آلزایمر یا دیگر مریضیهای مرتبط با زوال عقل میمیرد، بنابراین احتمال دارد کسی راکه دچار این مریضی هست در اطراف خود بشناسید. برای ارتباط برقرار کردن با عزیزانتان که از زوال عقل مربوط به کهنسالی رنج میبرند، روش اکران آهنگهای مورد علاقهیشان را امتحان کنید.
-
موسیقی به بهبود بیماران سکتهای کمک میکند
“میدانم پرندگان قفسی چرا آواز میخوانند.”
Maya Angelou
پژوهشی در دانشگاه هلسینکی نشان داد بیماران سکتهای که به موسیقی انتخابی خودشان به مدت دو ساعت در روز گوش میدهند نسبت به کسانی که کتابهای صوتی گوش میدهند یا هیچ موسیقی گوش نمیدهند به نحو چشمگیری عملکرد شناختی بهتری نشان می دهند.
اکثرِ ترانههای آهنگین، که ترکیبی از موسیقی و صدا را ارائه میدهند حافظهی شنیداری و کلامی بیماران را تقویت می کند.
سکته پنجمین عامل مرگومیر در ایالات متحده هست. اگر کسی را را میشناسید که دچار سکته شده هست، به محض آنکه توانستید آهنگ مورد علاقهیشان را برایشان ببرید. شنیدن آن ها می تواند به طرز چشمگیری بهبودیشان را افزایش دهد.
-
موسیقی هوش کلامی را افزایش میدهد
“کارکرد موسیقی برای روح مثل کارکرد کلمات برای ذهن هست.”
Modest Mouse
مطالعهای در دانشگاه یورک نشان داد که ۹۰٪ بچههای بین ۴ تا ۶ سال، پس از گذراندن تنها یک ماه کلاس موسیقی “در اساسی ریتم، لحن، ملودی، و صدا”، افزایش چشمگیری در هوش کلامی داشتند. پژوهشگر سیلوین مورنو می گوید که تمرین موسیقی “اثر انتقالی” دارد که توانایی کودکان را برای درک کلمات و شرح معانیشان افزایش میدهد.
در پژوهش دیگری دریافتند بزرگسالان زنِ تحت آموزش موسیقی نسبت به کسانی که تمرین موسیقیایی نداشتهاند در آزمونهای حافظهی کلامی عملکرد بهتری نشان میدهند.
مهم نیست کودک هستید یا بزرگسال، اگر می خواهید مهارتهای کلامیتان را افزایش دهید، رفتن به کلاسهای موسیقی را امتحان کنید.
-
موسیقی آی.کیو و عملکرد علمی را افزایش میدهد
“موسیقی میتواند جهان را تغییر دهد چون می تواند آدمها را تغییر دهد.”
Bono
پژوهشها نشان میدهند که کلاسهای موسیقی عملکرد علمی و آی کیو را در نوجوانان پیریزی می کند. در یک مطالعه، کودک ۶ سالهای که کلاسهای کیبورد یا خوانندگی را در گروههایی کوچک به مدت ۳۶ هفته گذرانده بود نسبت به کودکانی که کلاس نمایش میرفتند یا هیچ کلاسی برنداشته بودند از خود به طور چشمگیری افزایشهای بیشتری در آی کیو و نتایج آزمونهای آموزشی استاندارد نشان داد. گروه خوانندگی برترینشان بود.
برای آن که به کودکتان کمک کنید به لحاظ علمی بدرخشد، وی را تشویق کنید که بخواند یا سازی بنوازد.
-
موسیقی به حفظ سلامت مغزتان در کهنسالی کمک میکند
“موسیقی تنفس راستینِ زندگی هست. ما می خوریم که از گرسنگی نمیریم. ما می خوانیم تا صدای زنده بودنمان را بشنویم.”
Yasmina Khadra
در مطالعهای روی کهنسالان سالم دریافتند کسانی که ده سال یا بیشتر تجربهی موسیقی دارند نمرههای بهتری در آزمونهای شناختی کسب میکنند تا موسیقیدانانی که از یک تا نه سال مطالعات موسیقیایی انجام دادهاند. غیر موسیقیاییها پایینترین نمره را کسب کردند. پژوهشگر ارشد برندا هانا پلدی می گوید: “چون یادگیری ساز سالها تمرین و آموزش نیاز دارد، اتصالات متناوبی در مغز ایجاد میکند که می تواند افول شناختی ما را که در نتیجهی کهولت سن هست جبران کند.”
آدم متنفذِ کسبوکار، وارن بافیت، در سن ۸۴ سالگی با گیتار زدن همچنان قبراق مانده هست. هرگز برای ساز زدن و به جایگاه بالایی در اینکار رسیدن دیر نیست.
افلاطون راست می گفت که، “موسیقی و ریتم راه خود را به نقاط اسرارآمیز روح پیدا می کنند.” فارغ از پیری یا جوانی، سالم یا بیمار بودن، شاد یا غمگین بودن، موسیقی میتواند کیفیت زندگیتان را به شیوههای متعددی افزایش دهد.
موسیقی استرس و اضطراب را کم می کند، روحیهیتان را بهتر می کند، سلامتیتان را افزایش میدهد، به بهتر خوابیدنتان کمک میکند، دردهایتان را برطرف می کند، و حتی باهوشترتان می کند.
پژوهشهای اخیر نشان می دهند که “موسیقی فارغ از پیشاساسی قومی و فرهنگی شنونده، می تواند احساسات نخستی انسانی را انتقال دهد.” ما شناختِ تمام روشهایی راکه این زبان جهانی می تواند از طریق آن ها به جهان سود برساند تازه آغاز کردهایم.
بجز بودجههای تخصیص داده شده به موسیقی و برنامههای هنری مدارس، چرا در کشف تمام نقاط اسرارآمیزی که موسیقی در انها جاری می شود تا ما احتمالا از فایدههای حیرتانگیزش بهرهمند شویم نیز سرمایهگذاری نکنیم؟