زیتون یکی از بهترین میوه های جهان است. بله میوه! گرچه بسیاری از ما آن را به عنوان چاشنی سبزیجات میشناسیم. در زیر ۱۰ دلیل برای اینکه شما هر روز باید این خوراکی های خوشمزه کوچولو رو بخورید ذکر میکنیم:
-
مزایای قلبی عروقی
وقتی که رادیکال های آزاد کلسترول را اکسید می کنند، رگ های خونی آسیب می بینند و در شریان ها چربی ایجاد می شود که احتمالا منجر به حمله قلبی می شود. مواد مغذی آنتی اکسیدان در زیتون های سیاه این اکسیداسیون کلسترول را مختل می کنند و از این طریق به جلوگیری از بیماری های قلبی کمک می کنند. زیتون حاوی چربی است، اما چربی آن بی خطر بوده و سالم است همچنین با استفاده از زیتون خطر ابتلا به آترواسکلروز کاهش می یابد و کلسترول خوب را افزایش میدهد. هنگامی که شما رژیم غذایی کم چرب رو شروع میکنید، معمولا LDL کلسترول خونتان نسبت به HDL بیشتر کاهش می یابد. همه این تغییرات خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهد.
اخیراً مطالعاتی انجام شده که نشان داده است که چربی های موجود در زیتون (و روغن زیتون) می توانند به کاهش فشار خون کمک کنند. اسید اولئیک موجود در زیتون در داخل بدن جذب شده و به سلول های ما منتقل می شود، می تواند الگوهای سیگنالینگ را در سطح غشاء سلولی تغییر دهد. این تغییرات در سطح غشای سلولی منجر به کاهش فشار خون می شود.
-
از دست دادن وزن
به نظر می رسد که چربی های غیر اشباع که در زیتون یافت می شود، باعث کاهش وزن می شوند. نشان داده شده که مصرف روغن زیتون در داخل بدن به سلول های چربی شکسته میشود، که باعث از بین رفتن چربی های شکم میشود و حساسیت به انسولین را کاهش می دهد.
افرادی که دارای بالاترین میزان مصرف زیتون هستند، کالری کمتری مصرف می کنند و به ندرت دارای اضافه وزن هستند. آزمایش خون نشان می دهد که سطح سرتونین آنها (که هورمون سیری نامیده میشود) نیز بالاتر است و به همین دلیل احساس سیری میکنند.
همچنین این افراد میگویند عطر و طعم روغن زیتون نیز به آنها احساس سیری میدهد و بر این باورند اگر به طور مرتب حدودا ۲۰۰ روز زیتون مصرف کننده باعث کاهش کالری و وزن در آنها میشود.
-
پیشگیری از سرطان
خواص آنتی اکسیدان و ضد التهابی زیتون به طور طبیعی ما را دربرابر سرطان محافظت میکند، زیرا استرس اکسیداتیو – oxidative stress – (آسیب به ساختار سلولی و عملکرد سلول توسط مولکول های حاوی اکسیژن بیش از حد واکنشی) مزمن و التهاب مزمن می تواند عامل کلیدی در رشد سرطان باشد. اگر سلول های ما توسط استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن درگیر شوند، خطر سرطان سلول ما افزایش می یابد. زیتون با ارائه منابع غنی از مواد مغذی آنتی اکسیدان و ضد التهابی می تواند به ما برای جلوگیری از ایجاد این ترکیب خطرناک کمک کند.
زیتون سیاه منبع خوبی از ویتامین E است که دارای توانایی بالایی برای خنثی سازی رادیکال های آزاد در چربی بدن بوده، به خصوص هنگامی که بحث از چربیهای غیر اشباع زیتون به میان می آید که به همراه ویتامین E بدنتان را ایمنتر میسازد. هنگامی که پروسه هایی مانند تولید انرژی میتوکندری به خوبی محافظت نمی شوند، تولید رادیکال های آزاد می تواند باعث اکسیداسیون، آسیب رساندن به میتوکندری سلول و جلوگیری از تولید سلول از انرژی کافی برای تامین نیازهای آن شود. اگر DNA یک سلول آسیب دیده باشد، ممکن است به خوبی جهش نیافته و تبدیل به سرطان شود. مطالعات نشان داده است که یک رژیم غذایی حاوی روغن زیتون منجر به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ می شود و مانند روغن ماهی برای رژیم غذایی مفید میباشد.
-
درد کمتر
زیتونهای سبز اسپانیایی و زیتون های سبک Kalamata، و مدلهای دیگری از زیتون، مقدار زیادی مواد مغذی و مختلف آنتی اکسیدان و ضد التهابی را فراهم می کنند که می توانند به عنوان ایبوپروفن طبیعی عمل کنند. روغنهای زیتون حاوی دنبه، ماده ای با عوامل ضد التهابی است. همانند NSAID های کلاسیک، آنها یک نوع از مهار کننده های غیر انتخابی سیکلوکوکسیژناز (COX) هستند. ۵۰ گرم (بیش از سه و نیم قاشق غذاخوری) از یک روغن زیتون معمولی در روز با درد مشابه قرص ایبوپروفن با دوز ۰٫۱ عمل میکند.
-
سلامت پوست و مو
زیتون سیاه غنی از اسیدهای چرب و آنتی اکسیدان ها است که به علت داشتن ویتامین E بالا از نظر موضعی یا مصرف خوراکی، از پوست در مقابل اشعه ماوراء بنفش محافظت می کند، بنابراین با مصرف زیتون در برابر سرطان پوست و پیری زودرس محافظت می شوید. شما میتوانید چند قطره روغن زیتون روی بر روی لکه های پوستتان بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه با آب ولرم بشورید تا درخشندگی را در پوست خود ببینید. همچنین شما میتوانید برای تقویت موهایتان روغن زیتون رو با زرده تخم مرغ مخلوط کرده و قبل از حمام کردن بر روی موهای خود بمالید.
-
آلرژی کمتر
تحقیقات جدید ممکن است به توضیح اینکه زیتون چگونه به ما در مقابل حساسیت کمک میکند بپردازند. عصاره های زیتون به عنوان آنتی هیستامین در سطح سلولی عمل می کنند. زیتون با مسدود کردن گیرنده های خاص هیستامین (به نام گیرنده های H1)، به کاهش پاسخ هیستامین سلولی کمک میکند. از آنجا که هیستامین یک مولکول است که می تواند بیش از حد در شرایط مرتبط با آلرژی ایجاد شود و می تواند نقش مهمی در روند التهابی داشته باشد، بنابراین مزایای ضد التهابی که از زیتون دریافت می کنیم نوعی آنتی هیستامین است. همچنین ممکن است که زیتون مبتواند به عنوان یک رژیم ضد آلرژیک استفاده شود. با مصرف زیتون گردش خون شما بهبود می یابد و شما می توانید آسان تر نفس بکشید. زیتون جریان خون را افزایش داده و به کاهش اثرات بیماری مانند آسم از طریق خواص ضد التهابی آن کمک میکند.
-
سلامت دستگاه گوارش
مصرف منظم ویتامین E و چربی های غیر اشباع در زیتون های سیاه با پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ همراه است. این مواد مغذی باعث جلوگیری از سرطان روده بزرگ توسط خنثی سازی رادیکال های آزاد می شود. روغن زیتون همچنین باعث بهبود زخم و ورم معده میشود. روغن زیتون با ترشح هورمون های صفراوی و پانکراس به طور طبیعی مانند یک دارو عمل میکند که مانع از ایجاد سنگ صفرا میشود. یک فنجان زیتون سیاه نیز حاوی ۱۷ درصد از مصرف فیبر روزانه است که با کمک به سیستم تغذیه با سرعت بیشتری باعث بهبود سلامت دستگاه گوارش می شود. زیتون از دستگاه گوارش جهت کار بیش از حد برای هضم غذا محافظت میکند و از تعادل ایده آل مواد شیمیایی و تجمع میکروارگانیسم هایی که برای یک دستگاه گوارش سالم ضروری است، حمایت می کند.
-
منبع خوب آهن
زیتون، به خصوص زیتون سیاه، آهن بسیار زیادی دارد. توانایی گلبول قرمز برای حمل اکسیژن در سراسر بدن به علت حضور آهن در خون است. اگر از فقدان آهن رنج ببریم، بافت های ما اکسیژن کافی ندارند، و ممکن است احساس بی حسی یا ضعیف داشته باشیم. آهن همچنین نقش مهمی در تولید انرژی دارد. زیتون شامل بخشی ضروری از تعدادی از آنزیم ها، از جمله کاتالاز آهن، پراکسیداز آهن و آنزیم های سیتوکروم است. همچنین باعث تولید کارنیتین، (یک اسید آمینه غیر ضروری برای استفاده از چربی) می شود. عملکرد بالا سیستم ایمنی به آهن کافی وابسته است.
-
سلامت چشم
یک فنجان زیتون حاوی مصرف روزانه ویتامین A است برای ده روز است، که باعث سالم تر و قوی شدن شبکیه چشم میشود. که در نتیجه چشم را قادر می سازد تفاوت بین نور و تاریکی را بهتر تشخیص دهد، که نهایتا بهبود دید شبانه را همراه دارد. علاوه بر این، ویتامین A جهت پیشگیری از آب مروارید، دژنراتیو ماکولا، گلوکوم و سایر بیماری های مرتبط با بیماری چشم موثر است.
-
سطح گلوتاتیون خون را افزایش می دهد
زیتون توانایی افزایش سطح گلوتاتیون (یکی از مواد مغذی آنتی اکسیدان بدن) را دارد. مصرف پالپ زیتون با افزایش میزان گلوتاتیون در خون و بهبود ظرفیت آنتی اکسیدان همراه است.
-
منبع: وبسایت health impact news